FAGDAGER MR-MAT 14. - 15.MARS PÅ STRANDA

Velkommen til fagdager MRmat tirsdag 14. og onsdag 15.mars på Storfjord Kulturhus på Stranda i Møre og Romsdal

Kompetansenettverket lokalmat inviterer til samling over to dager med faglig påfyll og aktuelle tema.
Vi byr på et rikholdig repertoar med interessante foredrag, smakshow med mangfold og hele 5 praktiske bransjekurs med erfarne og kompetente kursholdere. Årets «røde tråd» er bærekraft, lokale merverdier og kan landbruket koples tettere til helse?

For mer info og påmelding se fanene Program/fagkurs og påmeldingsskjema.

Sjølsagt blir det masse god mat og godt drikke i trivelig lag, nettverksbygging og erfaringsutveksling. 

Dag 1 – tirsdag 14/3
Felles konferansedel
- Åpningsforedrag m/ Kamran Shalchian-Tabrizi, biolog og forsker v/ Universitetet i Oslo

- Smakshow; smak og gi din vurdering av fast ost, eplemost og smør. Lene Waldenstrøm, NTNU i samtale med fagpersoner.

Lenker til smaksshow: 

OST: https://it-eyeq01.it.ntnu.no/eq/r2/cvhhu

EPLEMOST: https://it-eyeq01.it.ntnu.no/eq/r2/2gx23

SMØR: https://it-eyeq01.it.ntnu.no/eq/r2/v8nq1

- Inspirasjonsforedrag med tre spennende bedrifter fra Møre og Romsdal og en fra Valdrestraktene: 
        Skarbø Gard m/ Kristine Skarbø
        Brennevinsgrova m/ Harald Strømmegjerde
        Svinvik Gard m/ Kristina Svinvik
        Olestølen i Valdres m/ Kathrin Aslaksby

- Lag din egen pressemelding, Lena Skattum Sandvik, Statsforvalteren i Møre og Romsdal. 

5 praktiske bransjekurs starter tirsdag ettermiddag

Felles middag på Stranda Hotell tirsdag kveld

Dag 2 – onsdag 15/3
Praktiske kurs fortsetter

Priser: se påmeldingsskjema 

Arrangør:
Konferansen avholdes på Storfjord kulturhus på Stranda i Møre og Romsdal.
Fagdagene MRmat arrangeres av Kompetansenettverk for lokalmat i samarbeid med Statsforvalteren i MR, Møre og Romsdal Fylkeskommune, Innovasjon Norge, Hanen og Norsk Seterkultur.

  Mæresvegen 163
  7710 Sparbu
  Tlf. 74175400

 KONTAKTSKJEMA 

 

 

 

Påmeldingsskjema

For spørsmål: 
Lars Erik Jørgenvåg tlf. 91759055 | Beth Tronstad tlf. 97594332

 

Informasjon

Min side
Tid
Fra tirsdag 14. mars 2023 kl. 09:30
Til onsdag 15. mars 2023 kl. 15:00
Påmeldingsfrist
Søndag 12. mars 2023 kl. 19:00

Aktiviteten er slutt og du kan ikke melde deg på.

Program

TIRSDAG 14.MARS

0930-1000 Registrering og kaffe


1000-1015 Velkommen til Stranda og MRmat 2023!

Åpning v/ Jan Ove Tryggestad, ordfører i Stranda kommune og Beth Tronstad, leder for kompetansenettverket for lokalmat i Midt-Norge

1015-1040 Lokal matproduksjon, terroir og mathelse. 

Åpningsforedrag v/Kamran Shalchian-Tabrizi, biolog og forsker ved Bioinstitutt for biovitenskap på Universitetet i Oslo

1040-1215 Smakshow – hvordan beskriver vi den lokale smaken?

Lene Waldenstrøm, NTNU og fagpersoner tar oss med gjennom praktisk smaking og bedømming av ost, eplemost og smør.

1215-1300 Lunsj

1300-1345 Inspirasjonsforedrag – hva skal til for å lykkes?

Hør historiene til Skarbø Gard, Brennevinsgrova, Svinvik gard og Olestølen

1345-1500 Hvordan få redaksjonell omtale? Skriv gode pressemeldinger!

Lena Sandvik, seniorrådgiver kommunikasjon hos Statsforvaltaren i Møre & Romsdal veileder oss gjennom en praktisk prosess der vi utarbeider egen pressemelding. Ta med egen PC!
                 
1600-1830 Forflytning og oppstart praktiske kurs (se kursbeskrivelser under):

  • Gammelost og smør
  • Fermentering av grønnsaker
  • Nedskjæring og foredling av kjøtt
  • Baking 
  • Tilberedning og servering av lokalmat     

2000 Felles middag på Stranda hotell

ONSDAG 15.MARS

0900-1500 Praktiske kurs fortsetter
                 

 Praktisk informasjon:

Fagdagene MRmat arrangeres på Stranda, med konferansen på Storfjord kulturhus. Kulturhuset ligger sentralt i Stranda sentrum (adresse Øyna 1, 3200 Stranda).

De praktiske kursene blir gjennomført på forskjellige kurssteder på Stranda. Informasjon om dette blir sendt ut til hver enkelt deltaker i forkant av arrangementet.

Kurs- og konferanseavgift blir fakturert i etterkant av arrangementet.

Vi har holdt av en del rom på Stranda hotell. Disse bestilles og betales av hver enkelt. Oppgi at du deltar på MR-mat for spesialpris. Kontaktinformasjon til hotellet: mail: frontdesk@strandahotel.no eller telefon +47 702 69 000

 

Tilleggsinfo:

Kamran Shalchian-Tabrizi, biolog og professor ved institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo og forskningsleder i Smartsoil AS. Han er opptatt av diversitet og spesielt mikroorganismers funksjon og samspill i jorda. Deres påvirkning av jordhelse og hvordan vårt landbruk kan koples nærmere helse og terroir. I foredraget løfter han frem betydningen av jordhelse og mikrobers roller for funn om variasjon i dyrkingsfohold, sorter og smak.
Tabrizi er opprinnelig grunnforsker med interesse i forstå de store endringsprosessene i livets historie - som blant annet har gitt grunnlaget for planter og dyr, og den store biodiversiteten som vi finner blant mikroorganismer. Han jobber nå tett med ulike jordbruksmiljøer for å knytte grunnleggende kunnskap om mikrober til jordhelse og matproduksjon.

Praktisk kurs i gammelost og smør
Me ystar gamalost etter Sognemetoden av Anna Aase i Vik på ettermiddagen den første dagen. Neste dag kinner vi smør av rømmen og brukar resten av dagen på smør og gamalostteori: Oppknaing, poding, modningstemperatur og råme er viktige punkt for å lukkast med gamalost. 
Mjølkekvalitet
Førebuing av rømmen, sommar og vintersmør
Førebuing av surmjølka til gamalosten
Kokemetodar, knaing, poding 
Modning
Ta gjerne med gamalost eller smør du har laga sjølv. Vi tek oss tid til ein liten smakeøkt. 

Kursholder: Pascale Baudonnel er en fransk-norsk ysteteknolog og bonde, prisbelønt for sine produkt og for sitt arbeide med tradisjoner. Hun er en foregangskvinne i prosessen med å foredle upasteurisert melk, og etablerte sammenslutningen Norsk Gardsost. Hun er rådgiver i Kompetansenettverket lokalmat samt underviser på fagskolen for håndverksysting.

Praktisk fermenteringskurs
Kurset starter med grunnleggende teori om fermentering og mikroorganismenes funksjon i et helseaspekt. Fortsetter med inspirasjon om fermentert korn (miso/shoy), belgvekster (tempeh/acarajè), drikker (kombucha/kvass). Vi fermenterer grønnsaker og lærer å kjenne råvaren, den mikrobiologiske prosessen, lagring, feilsøking, og smaksutvikling. Vi smaker på ulike fermenterte produkt og tar spørsmål og svar.
Vi avslutter med kommersielt fokus på salg og marked, lønnsomhet og utstyrstips.

Kursholder: Jenny Neikell, "Surtanten", mathåndverker fra Malmøsom er forfatter til flere prisbelønte bøker om fermentering. Jenny har også produsert fermenterte grønnsaker under varemerket «Surtantens syrade». Med over 20 års erfaring med fermentering er hun etterspurt kursholder som formidler kompliserte sammenhenger på en enkel måte.

Nedskjæring og foredling av kjøtt:
Mange ønsker å tjene mer penger på eget kjøtt, og i den forbindelse er kompetanse om nedskjæring og enkel foredling svært relevant. Kurset starter med demonstrasjon på nedskjæring, samt enkel råvareteori tirsdag kveld. Onsdag blir det praktisk foredling med vekt på produksjon av farseprodukter; kaker, burgere og den lokale varianten dampepølse. Hvovedråstoffet blir sau/lam, med innslag av andre dyreslag. Vi kommer innom produksjonsteori for produksjon av spekede produkter. Onsdag rekker vi også en egen bolk om kalkulering og prissetting.

Kursholder: Knut Olav Slettebak er pølsemaker med lang og bred erfaring innen kjøttfaget. Han er lærer på Stranda videregående skole, og vil lose oss trygt gjennom kurset. Lars Erik Jørgenvåg på Matnavet tar ansvar for bolken om kalkyler og prissetting.

Tilberedning og servering av lokalmat:
I dette kurset tar Kristina oss med i en reise inn i hennes verden. Hvor best mulig utnyttelse av lett tilgjengelige råvarer legger grunnlaget for smaksopplevelser med en liten twist. Ingrediensene er hentet gjennom årstidene i hennes nærmiljø og tilberedt på måter som er litt «utenfor boksen.»
Gjennom kursdagene vil det bli fokus på viktigheten av god menyplanlegging. Kursdeltakerne får bli med på Kristina sin utforming og sammensetning av en flerretters meny. «Gøy med garnityr», foredling av råvarer i sesong, hvordan hente det beste ut av hvert stykke kjøtt/fisk og dessert. Det blir praktisk gjennomgang av sousvide teknikken som bidrar til lang holdbarhet og ivaretar produktets egenskaper og smak.

Kursholder: Kristina Svinvik eier og driver Svinvik Gard sammen med Tore Svinvik -odelsguten. De tok over gården som da var et melkebruk i 2019 og har sammen gjort de endringer som var nødvendige for å kunne utnytte egen kompetanse best mulig. Fra melkebruk til serveringssted med mål om å ta gjestene med på en smaksreise av dimensjoner.

Baking. På kurset baker vi brød med både surdeig og med gjær. Norsk korn er utgangspunkt i alle oppskrifter. Vi ser på hva en surdeigskultur er, hvordan vi holder liv i den og hvordan vi bruker den til å bake fantastiske surdeigsbrød. Vi går grundig gjennom en hel bakeøkt sammen, steg for steg, og alle jobber med hver sin deig. Mel som råvare, fermentering, hydrering, strekk og brett-metoden, forming, snitting og steking.
Alle får med seg sin egen surdeigsstarter og oppskrifter hjem. 

Kursholder: Fredrik Jacobsen Lønne eier og driver Harmoni Bakeri og kafè midt i Porsgrunn sentrum. De fokuserer på gode råvarer og skikkelig håndarbeid. Harmoni Håndverksbakeri ble kåret til Årets Bakeri 2020.