Meld deg på interessant DAGSKURS og bli godkjent Feltkontrollør for hjortevilt.

Steder:
Mære landbruksskole 30/8. Mæresvegen 163, 7710 Sparbu eller 
Åfjord 6/9 på Nittemark Børmark Slaktehus. Norddalsveien 1038, 7170 Åfjord

Målet med kurset er å utdanne Feltkontrollører som skal vurdere om dyret er friskt eller lider av sykdom som kan påvrike mattryggheten. Feltkontrollørerens fremste oppgave er å skille normalt fra unormalt og det er Mattilsynet som forvalter regelverket.

Som godkjent feltkontrollør kan du kontrollere og omsette jaktlagets/eget slakt; enten som hele, halve eller kvartinger. Skrotten følges med erklæring som viser at dyret er godkjent og funnet i orden. Å spore et helt dyr er viktig dersom det viser seg at kjøttet er av feil kvalitet og ev. må trekkes tilbake. På kurset går vi gjennom kompetansekravene til feltkontrolløren og muligheter.  

Kompetansekravene omhandler: ansvar og oppgaver til Feltkontrolløren, oversikt over regelverk generelt og spesielt om viltlevende vilt, de mest relevante sykdommer hos vilt, slaktehygiene/utstyr, håndtering, lagring og transport samt praktisk gjennomgang av kontrollorgan. Deltakerne kan, sammen med veterinær, selv se på og diskutere unormale funn og vurdere opp mot hva som er normalt. I tillegg til praktisk organsjekk er det forelesning, erfaringsutveksling og diskusjoner. 

Den praktiske konsekvensen for jaktlaget, er at med godkjent Feltkontrollør på laget, slipper man å ta med kontrollorgan inn til viltktkontroll. I motsatt fall, dersom jaktlaget mangler Feltkontrollør, må både kontrollorgan og hode bringes sammen med skrotten, inn til veterinærkontroll. Kontrolloran : nyre, hjerte, lunge, lever og milt, hode. 

Dersom alt blir funnet normalt og i orden, kan feltkontrolløren feste en erklæring på slaktet som sier at: Det er ikke funnet noe unormalt som kan tyde på at kjøttet representerer noen helserisiko. 

Vi har dyktige og erfarne veterinærer som bidrar med praktisk og teoretisk kunnskap. Kurset er en flott mulighet til å lære noe nytt og samtidig dele egne erfaringer med andre lidenskapelige jegere.

Utfyllende dagsprogram finner du under Program fanen. 

Pris: kr 1950 pr deltaker. Inkluderer lunsj, kaffe og faghefte. 

Nummererte erklæringsblokker kan du få kjøpt på kursdagen eller ved å kontakte Mære landbruksskole (74176309/74175702). Pris/blokk: kr 170 og rekker til 10 dyr.

For spørsmål: tlf 97594332 Beth Tronstad

Vel møtt! 

Teaser

Påmelding

Mære onsdag 30. august 2023 kl.10-16

Åfjord onsag 6.september 2023 kl. 10-16 

Kursavgift kr 1.950,- betales på Vippsnr: 813349 (Utviklingsavd. Mære/Skjetlein)

Informasjon

Min side
Tid
Fra onsdag 30. august 2023 kl. 10:00
Til onsdag 6. september 2023 kl. 16:00

Denne aktiviteten er avsluttet, og det er ikke lenger mulig å melde seg på.

PROGRAM
 
10.00-10.10 Kaffe 
Velkommen! Bakgrunn og info om kurset v/ Beth Tronstad, Mære landbruksskole
 
10.10-11.00 Feltkontroll av hjortevilt v/ Mattilsynet
Regelverk og kontroll som berører hygieniske forhold ved viltomsetning. Feltkontrollørens rolle og muligheter v/ veterinær Anne-Grethe Trønsdal Berg, region Midt. 
 
11.00-11.10 Benstrekk
 
11.10-11.45 Adferd og aktuelle sykdommer hos hjortevilt. Gjennomgang av de mest relevante sykdommer, mekaniske skader, avmagring, bakterieinfoeksjoner og innvortes parasitter.
HVa er normalt og hva er unormalt v/veterinær Knut Sivert Hallset, Inderøy.
 
11.45-12.10 Intro om slakting og anatomi hos hjortedyr
 
12.15-12.50 Lunsj
 
13.00-13.50 Slaktefilm
Utvomming, flåing og trimming utstyr. Håndtering, oppbevaring, kjøring og transport. Diskusjon og erfaringsutveksling. Veterinær Knut Sivert Hallset.
 
13.50-14.00 Kaffepåfyll og frukt
 
14.00-15.40 Organkontroll.
Praktisk visning av friske og syke organ fra purke/vilt. Vurderinger og diskusjon. Veterinær Knut Sivert Hallset. 
 
15.40-16.00 Feltkontrollerklæring. Råvarekvalitet, mørning og oppbevaring. Ved Beth Tronstad, Mære.
Utdeling av kursbevis.