Kan vi finne "smaken" av Trøndelag?!

Informasjon

Min side
Tid
Fra mandag 11. februar 2019 kl. 09.00
Til torsdag 14. februar 2019 kl. 16.00
Påmeldingsfrist
Torsdag 7. februar 2019 kl. 15.00
Ledige plasser
Påmeldingsfrist utløpt

Fagdagene for lokalmat - Mat på Mære- går av stabelen 11.-14.februar og vi har gleden av å tilby et spennende og rikholdig fagprogram med SMAK som hovedtema! Meld deg på her.

Terroir er et av de mest trendy begrep for karakterisering av mat med spesielle egenskaper. På engelsk oversettes terroir med “the sense of place”. Terroir er summen av effektene som det lokale miljø; klima, jordsmonn, tradisjoner og kultur har hatt på dyrking of foredling av matvaren. Lokale faktorer gir visse kvaliteter og egenskaper, og preger kvalitetsoppfatningen av produktet. Det er antatt at man i Norden har mange råvarer med terroir-karakter.

Hvordan er det da i Trøndelag? Har vi unike forhold med tanke på jord, klima og kultur som gjør at vi kan si at maten herfra smaker annerledes enn på Østlandet og andre steder i verden?

Det er dette vi ønsker å sette fokus på under fagdagene for lokalmat - Mat på Mære 12.-14.februar!

Vi har invitert en rekke personer med spisskompetanse på høyst ulike områder til å si noe om den Trønderske smaken!

Hovedforedragsholder, Richard Juhlin (49) er kjent for sin oppsiktsvekkende treffsikkerhet ved blindprøver av champagne og er verdenskjent for sin unike luktesans! Han smakte sine første dråper champagne da han var åtte år og har i dag rekorden for flest testede champagner, over 8000 ulike typer. Han arbeider også som forfatter, foredragsholder og freelance-journalist for flere magasiner. 

Norske TV-seere kjenner ham fra NRKs serie "Nesevis" som gikk på skjermen høsten 2012. Da reiste han og kokk Christopher Sjuve rundt omkring i Norge for å smake på unike råvarer; epler i Hardanger, fjell-lam og kyst-lam, potet fra Oppdal osv.

Richard Juhlin skal i sitt foredrag bidra med inspirasjon, kunnskap og argumenter for hvorfor råvarer og matspesialiteter fra Trøndelag kan ha et unikt lokalt særpreg med tanke på smak, utseende, næringsinnhold mm. Smaken er i sentrum. Hva påvirker smak? Jordsmonn, klima, kultur, genetikk etc. Dette blir spennende!!

Les mer om seminar-dagen under fanen "Program" og kursene under fanen "Kursbeskrivelser". Den spennende fagdagen, tirsdag 12.februar, foregår i Weidemannsalen på Steinkjer rådhus.

Kursene gjennomføres på ulike kursarenaer på Steinkjer og Mære landbruksskole.

Velkommen til smakfulle dager på Steinkjer og Mære!!

Følg Matnavet på Mære på facebook for nyheter om dette og andre arrangement!

 

Her kan du melde deg på de ulike tilbudene våre under Mat på Mære 2019!

Priser:

Seminar tirsdag 12.februar kl 9.30-16.40 - kr 1400 inkl.smaksshow/lunsj og kaffe
Todagers fagkurs inkl. seminar tirsdag 12.februar - kr 2500 inkl. smaksshow, lunsjer og kaffe

Cider-smaking tirsdag 12.februar kl 18.00-19.00 - kr 300

Festmiddag og motivasjonsforedrag tirsdag 12.februar kl 19.30 - kr 590

Faktura sendes i etterkant av arrangementet.

Overnatting bestilles og betales av hver enkelt deltager. Vi har inngått avtale med Quality Grand Hotel Steinkjer. Dbl.rom kr 1076 og enk.rom. kr 986. Oppgi at du skal delta på Mat på Mære for å få rabattert pris - kode 1053GR002099. For booking send mail til q.steinkjer@choice.no eller telefon 74 16 47 00

Informasjon

Min side
Tid
Fra mandag 11. februar 2019 kl. 09.00
Til torsdag 14. februar 2019 kl. 16.00
Påmeldingsfrist
Torsdag 7. februar 2019 kl. 15.00
Produkt
Mat på Mære
Tilgjengelighet
29 / 200 tilgjengelig
Ledige plasser
Påmeldingsfrist utløpt

Aktiviteten er ferdig og det er ikke mulig å melde seg på lenger.

Tirsdag 12.februar
Weidemannsalen i Steinkjer Rådhus

09.30 – 09.45     Velkommen til Mat på Mære

09.45 – 10.30     Kan vi SMAKE på Trøndelag? Richard Juhlin
Richard Juhlin skal i sitt foredrag bidra med inspirasjon, kunnskap og argumenter for hvorfor råvarer og matspesialiteter fra Trøndelag kan ha et unikt lokalt særpreg med tanke på smak, utseende, næringsinnhold mm. Smaken er i sentrum. Hva påvirker smak? Jordsmonn, klima, kultur, genetikk etc. Dette blir spennende!!

10.30– 11.00     Smaksmetodikk for å beskrive smak! Lene Waldenstrøm, universitetslektor NTNU

11.00 – 13.00    Smaksshow m/lunsj: Vi SMAKER på Trøndelag!
Richard Juhlin og Lene Waldenstrøm tester ulike råvarer og om vi kan finne smaken av Trøndelag. Du som deltaker får også prøve deg som sensoriker, og via en app kan du legge inn hvilke smaker du kjenner. Resultatet tar vi opp på storskjerm på scenen. Er det forskjell på singelrømme fra Fannrem og Tine Seterrømme? Og kan vi definere med ord hvilke forskjeller det er?

13.00 – 13.30    Pause

13.30 - 13.50    Det trønderske jordsmonnet - Ungt, friskt og fruktbart! Belinda Flem, NGU

13.50 - 14.10   Gir fjellbeite sunnere kjøtt og melk? Forskningsprosjekt Bolette Bele, Nibio
Bolette Bele og Hanne Seckel fra Nibio har forsket på hvordan naturgitte fjellbeiter og kulturbeiter påvirker melka, kjøttet, rømmen og osten fra dyra som går og beiter i disse naturtypene.

14.10 - 14.50    Hvorfor gjør vi ikke det vi vet vi burde gjøre?!  Henrik Aase
Motivasjonsforedrag utenom det vanlige med en litt uvanlig foredragsholder! Henrik skal gi oss et annerledes foredrag som baserer seg på humor, innsikt og empati. Det er nemlig gøy å være motivert. Derfor skal det også være gøy å BLI motivert. Vær foreberedt på å få trimmet lattermusklene...samtidig som du lærer!

14.50 - 15.10   Pause

15.10– 15.40    Nýr; unik, syrlig og økologisk ferskost! Hans Arild Grøndahl, Grøndalen gård
Den smakfulle ferskosten har blitt Maemo-kokkenes favoritt....det sier litt! Kan det ha en sammenheng med at glade kuer, som får leve med kalvene sine, lager ekstra god melk? Og at den melken blir til alle norske stjernekokkers favorittost? Produsenten bak Nýr er ikke i tvil!

15.40 - 16.00   Spesialitetsmerking og beskytta betegnelser. Marit Strand, Matmerk

16.00 - 16.30   Norsk fenalår med unik smak er verdt å beskytte! Per Berg, Nortura
Fenalår fra Norge har fått tildelt EUs PGI-merke!
- Dette er enormt viktig for den eksportsatsingen vi har i ulike EU-land og i Paris og Frankrike spesielt. Vi har ventet i to år på å kunne sette EUs logo på de franske fenalårpakkene. Vi vet fra ulike franske forbrukerundersøkelser at denne lille blå og gule logoen nesten er en forutsetning for å nå fram til den kjøpesterke forbrukeren. Skal vi konkurrere mot parmaskinke og serranoskinke i kjøttdisken hos delikatessebutikkene i Paris, er dette gull verdt, sier Per Berg, leder for produsentsammenslutningen Fenalår fra Norge.

Kveldsarrangement:

18.00-19.00     Smaks-vorspiel med Richard Juhlin - Cider–den norske champagnen!

Sted: Quality Grand Hotel Steinkjer

19.30               Trøndersk festmiddag!
Smak av Trøndelag og underholdning av ymse slag; taler, sang, foredrag av motivator Henrik Aase mm.

Sted: Weidemannsalen, Steinkjer Rådhus

Onsdag 13. og torsdag 14.februar fortsetter fagkursene innen kjøtt, melk, bakst, fermentering og vill mat.
Se fanen kursbeskrivelser. 

Mandag 11.februar kl 18-21
Gullimunn AS arrangerer "Lansering av Årets Avling!" - i kantina på Mære landbruksskole. Program og invitasjon.

Bruk skjema under for å ta kontakt!

{{ forms.contact.errors.get('name') }}
{{ forms.contact.errors.get('email') }}
{{ forms.contact.errors.get('message') }}
{{ forms.contact.errors.get('recaptcha_token') }}

KJØTTKURS 13. - 14. februar

LOKAL SLAKTING OG DIREKTESALG AV KJØTT 

Meld deg på

Onsdag 13.februar Erfaringssamling med gårdbrukere/andre som ønsker økt innsikt i lokal slakting og omsetning av eget kjøtt.
Vi berører følgende områder:
Regelverk for gårdsslakting og risikoforståelse - status og videre utvikling; Mattilsynet 
Erfaringer med gårdsslakt, Berg Gård og Opdal Nordre Gårdsslakteri. 

Direktesalg og regionale erfaringer med kassesalg, Distribusjon og alternative kanaler; eksempelvis Bondens Marked, Rekoring og Bønder i By`n

Torsdag 14.februar Utferd til godkjente gårdsslakteri i nærområdet, Gjørv Gård og Berg Gård. Vi ser praktiske løsninger og hvilke vurderinger som ligger bak. Lokaler og fasiliteter. Varestrøm, arbeidsrutiner og risikoforståelse. Orientering, spørsmål og diskusjon.    

Les mer om kurset her.

                                                                                                                                             

YSTEKURS 11.-13. februar
(Kurset er fullt, venteliste er opprettet)

Les mer om kurset her.

 

FERMENTERING 13. - 14. februar 

Meld deg på

På dette kurset får du et innblikk i fermenteringens fascinerende og smaksrike verden. Vi fokuserer på teorien bak fermentering og prater om ulike typer mikroorganismer. Du får en forståelse for hvordan de fungerer, hva de gjør under prosessen, hvordan vi kan styre dem for å får et best mulig resultat og hvorfor de gjør maten både god og gunstig for helsen. Vi fokuserer først og fremst på fermentering (melkesyregjæring) av grønnsaker, men du får også inspirasjon til fermentering av korn, belgvekster og drikker. Du får også et innblikk i hva som kreves om man vil produsere fermenterte produkter for salg.

Kursholder er Jenny Neikel, Surtantens syrade.

Les mer om kurset her.

 

BAKING13. - 14. februar 

Meld deg på

Hva er vel bedre enn duften av nybakt brød?!! På bakekurset under Mat på Mære vil det bli fokus på hvordan du kan legge opp kjøkkenlogistikken din slik at dere kan tilby nybakt brød til gjestene, enten det er ved frokost-buffeten eller i brødkurven til middagen. Lang hevetid og heving på kjøl er viktige stikkord. Det vil også bli en introduksjon til bruk av surdeig og urkorn.

Kursholder er Emmanuel Rang fra Åpent Bakeri i Oslo.

Les mer om kurset her.

Se under hvem som deltar!

Vi gjør oppmerksom på at Påmeldingslisten ikke kan betraktes som endelig, da den endres helt frem mot kursstart.

Fornavn

Etternavn

Firma-/avdelingsnavn

Lars Erik Almo Almo Nordre
Sigurd Avdem Avdem Gardsysteri AS
Åse haugstad Avdem Gardsysteri AS
Gustav Hýlen Bakgården
Kerstin Hýlen Bakgården
Elisabeth Palm Betz b&b Torsjöbygden
Stejin Voets Bodsjö Prästgård
Randi Ledaal Gjertsen Bondens Marked
Marit Nestande Bondens marked Trøndelag
Silje Kristin Aunan Brattlia Økogård
Barbro Uhlin Bröd och matkultur
Roar Velva Bøle bruk
Brit Nora Walstad Bøle bruk
Asle Sundal Ceres Agro AS
Svein-Magne Husjord Den Sorte Gryte Ysteri & Gårdsmat
Jorunn Husjord Den Sorte Gryte Ysteri og Gårdsmat
Oddbjørn Dahle Eidum Gårdsbakeri As
Eirik Saasen Strand Eidum Gårdsbakeri As
Anne Marie Sando Eiker gårdsysteri
Jon Fredrik Skauge Fannremsgården
Bogna Adolfsson Fjåsen å Fjällan AB
Carl-Ove Bertillson Fjåsen å Fjällan AB
Ragnar Dillner Flygfältet Restaurang
Siv Molde Fosslykkja bigård
Anna Linde Fuldseth Gård
Helge Storli Fumo As
Kari Kolle Fylkesmannen i Trøndelag
Liv Gystad Fylkesmannenn i Trøndelag
Maren Gangstad Gangstad gårdsysteri
Anne Granlund Gangstad Gårdsysteri
Hanne Heimveg Gangstad gårdsysteri
Amalie Tangstad Sandseter Gangstad Gårdsysteri
Astrid Aasen Gangstad Gårdsysteri
Linn Renee Naper Gjermstad gård
Joar Neergård Gjørv gård
Li Berglund Grillat i Imnäs
Ragnhild Nordbø Grindal Ysteri
Turid Nordbø Grindal ysteri
Inger Helland Grong kommune
Hans Arild Grøndahl Grøndalen gård
Torunn Hernes Bjerkem Gullimunn AS
Guro-Karoline Aabakken Guro-Karoline Aabakken
Hanne Askestad Myraune Gårdsbedriften Myraune
Berit Norum Hallset Hallset gård
Arnt Olav Grendahl Halsan Kjøtt
Arild Gripp Halsan Kjøtt
Jomar Reinholdsen Halsan Kjøtt
Lindis Vimo Gripp Halsan Kjøtt
Carl Andrew Sæther Holstad gård
Oddrun Lind Johnsen Hopen Rorbuutleie
Marit Johnsen Myrvoll Hopen Rorbuutleie
Synnöve Häggdin Häggby gård
Claes Jürss Jürss Mejeri
Randi Moe Kafé Midtpunktet AS
Jørn Gunnarson Anderssen Klostergården
Per Jostein Mæhla Klostergården Tautra
Ståle Harald Anderssen Klostergården, Tautra
Maren Myrvold Kokkelura Maren Brekkvassmo Myrvold
Ellen Stephanie Thorvaldsen Kuringen Bryggehotell
Rasmus Johansson Kvarnå trädgård
Susanne Johansson Kvarnå Trädgård
Einar Nelvin Botten larstua
Eva Jilkén Leader Höga Kusten
Elen Leksås Leksås gård
Hilde Ånes Liantunet
Kjersti Monsen LianTunet as
Stina Dahlquist Långbergets Gård
Harald Kollig M.Berg
Nina Sundqvist Matmerk
Gunn Bratberg Matnavet på Mære
Lars Erik Jørgenvåg Matnavet på Mære
Rita Natvig Matnavet på Mære
Beth Tronstad Matnavet på Mære
Berit Lorås Mattilsynet
Anne Grethe Trønsdal Berg Mattilsynet
Terje Olsen merennhjerne Terje Olsen
Ulla Lahti Mitt skafferi
Anne Huitfeldt Moen Gård / Vaaganhuset
Mona Håven Mære landbruksskole
Jan Kåre Johansen Mære landbruksskole
Tove Hatling Jystad Mære landbruksskole
Ellen Skavhaug Mære landbruksskole/Stiklestadgarden
kristin holm nedre lein
Bolette Bele NIBIO
Tom Chr. Johannessen Nofima AS
Lena Nordether Nordsether gård
Kai Nordsether Nordsether gård
Belinda Flem Norges geologiske undersøkelse
Viktoriya Boyko Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet Ntnu
Frida Haugdahl Humstad Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet Ntnu
Manne Mosten Norra Station Kulitur AB
Rebekka Bond Norsk Bonde-og Småbrukarlag
Kathrin H. Aslaksby Norsk Gardsost/Olestølen Mikroysteri
Per Berg Nortura
Katrine Naranjo NTNU
Åse Strand NTNU
Lene Waldenstrøm NTNU
Helene Røisgård Kirkevold NTNU student
Anne Feren NTNU/ Unstitutt for bioteknologi og matvitenskap
Aslaug Rustad Oi! Trøndersk Mat og Drikke
Kristine Rise Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS
Knut Bjørnar Aasved Olav Duun vgs.
Mette Lundseng Opdal Nordre
Aleksander Lundseng Opdal Nordre Gårdsslakteri AS
Ketil Jacobsen Oppdal Smak Av Fjell Sa
Lars Erik Megarden Oppdal Smak Av Fjell Sa
Rakel Hodne Rueslåtten Ysteri
Jarle Rueslåtten Paulsen Rueslåtten Ysteri
Anne Mette Hegdahl Sagene Central Anne Mette Hegdahl
Sara renate Lund Sara Lund
Beate Kiran Skansen Skansen Gård
Mali Slemmen Slemmen gård
Ronald Slemmen Slemmen gård
Christina Näslund Smakrummet
Anita Åsvold Snåsa Hotell
Elin Solhus Solhus gård
Gunnar Aunsmo Sparebank 1 Midt-Norge
Anja Gotvasli Sparebank 1 Midt-Norge
Johannes Håbrekke Sparebank 1 Midt-Norge
Gunnar Thorsen Sparebank 1 Midt-Norge
Håvard Viken Sparebank 1 Midt-Norge
Kirsti Arntsen Steinkjer Næringsforum
Anita Østby Steinkjer Næringsforum
Gunn Tangstad Steinkjer næringsselskap
Marte Solvår Bækken Student NTNU
Aida Cemalovic Student, NTNU
Toril Fagerli Student, NTNU
Christian Finnseth Student, NTNU
Andrea Hagen student, NTNU
Martin Haider Student, NTNU
Frida Wilberg Hovig Student, NTNU
Sunniva Johansen Student, NTNU
Elena Marie Johnsen Student, NTNU
Thi Kim Thoa Nguyen Student, NTNU
Emira Nilsen Student, NTNU
Mari Westbye Rygh Student, NTNU
Fritjof Selnes Jensen Student, NTNU
Ingrid Bøe Sletten Student, NTNU
Simen Sørbø Student, NTNU
Ingvild Tretteng Student, NTNU
Hanna Østvik Student, NTNU
Michael Hummel Sundbygd gård
Jenny Neikell Surtantens Syrade
Richard Juhlin The Richard Juhlin Champagneclub
Anne Lein Kristiansen Tindved Kulturhage AS
Wenke Redzinski Tingvollost AS
Solvor Waagen Tingvollost AS
Ida Olofsson Torsta
Fabienne Theiler Torsta
Linda Isaksson Torsåkers gårdsprodukter
Kirsti Hagenes Trondheim fagskole
Inghild Aldal Jørgenvåg Trøndelag Forskning og Utvikling AS
Birgitte Dillan Trøndelag Fylkeskommune
Eva Rappe Tullus Lantgård
Birgit Tverås Tverås
Jennie Selen Tverås Søndre
Fru Inge Sckanke Schanke Tøndel Lama
Inge Schanke Tøndel Lama
Bertil Jakobson Tåsjödalens Frukt & Bär
Lornts Tønne Uredd AS
Camilla Asplund Vallgårdens Bär
Maria Derenius Torestam Vallgårdens Bär
Hans Kristian Fornes VelHjort
Vegar Smalås VelHjort
Ane Willmann Vill Mat - Sanking av ville vekster
Berit Langdahl Andresen Ytter Dueskar Gård
Joar Grande Ytter Dueskar Gård
Irma Øfsti Øfsti Mellom
Kristine Daling Sakshaug Øyna Parken
Knut Åland Aalan Gård
Emmanuel Rang Åpent Bakeri