Kan vi finne "smaken" av Trøndelag?!

Informasjon

Tid
Fra mandag 11. februar 2019 kl. 09.00
Til torsdag 14. februar 2019 kl. 16.00
Påmeldingsfrist
Torsdag 31. januar 2019 kl. 00.00
Ledige plasser
298 av 300

Smak av jord, eller terroir som franskmenn kaller det, er et av de mest trendy begrep for karakterisering av mat med spesielle egenskaper. På engelsk oversettes terroir med “the sense of place”. Terroir er summen av effektene som det lokale miljø og jordsmonn har hatt på dyrkningen av matvaren. Lokale faktorer gir visse kvaliteter og egenskaper og preger kvalitetsoppfatningen av produktet. Det er antatt at man i Norden har mange råvarer med terroir-karakter.

Hvordan er det da i Trøndelag? Har vi unike forhold med tanke på jord, klima og kultur som gjør at vi kan si at maten herfra smaker annerledes enn på Østlandet og andre steder i verden?

Det er dette vi ønsker å sette fokus på under fagdagene for lokalmat - Mat på Mære 12.-14.februar!

Vi har invitert en rekke personer med spisskompetanse på høyst ulike områder til å si noe om den Trønderske smaken!

Hovedforedragsholder, Richard Juhlin (49),  kan lukte seg frem til det perfekte kjæresteparet og sure kluter på fem meters avstand! Du bør ta en dusj før du møter denne mannen!

Richard er kjent for sin oppsiktsvekkende treffsikkerhet ved blindprøver av champagne og er verdenskjent for sin unike luktesans! Han smakte sine første dråper champagne da han var åtte år og har i dag rekorden for flest testede champagner, over 8000 ulike typer. Han arbeider også som forfatter, foredragsholder og freelance-journalist for flere magasiner. 

Norske TV-seere kjenner ham fra NRKs serie "Nesevis" som gikk på skjermen høsten 2012. Da reiste han og kokk Thomas Sjuve rundt omkring i Norge for å smake på unike råvarer; epler i Hardanger, fjell-lam og kyst-lam, potet fra Oppdal osv.

Richard Juhlin skal i sitt foredrag bidra med inspirasjon, kunnskap og argumenter for hvorfor råvarer og matspesialiteter fra Trøndelag kan ha et unikt lokalt særpreg med tanke på smak, utseende, næringsinnhold mm. Smaken er i sentrum. Hva påvirker smak? Jordsmonn, klima, kultur, genetikk etc. Dette blir spennende!!

Les mer om seminar-dagen under fanen "Program" og kursene under fanen "Kursbeskrivelser". Den spennende fagdagen, tirsdag 12.februar, foregår i Weidemannsalen på Steinkjer rådhus. Kursene gjennomføres på ulike kursarenaer på Steinkjer og Mære landbruksskole.

Velkommen til smakfulle dager på Steinkjer og Mære!!

Følg Matnavet på Mære på facebook for nyheter om dette og andre arrangement!

 

Her kan du melde deg på de ulike tilbudene våre under Mat på Mære 2019!

Priser:

Seminar tirsdag 12.februar kl 9.30-16.40 - kr 1800 inkl.smaksshow/lunsj og kaffe
Seminar tirsdag 12.februar og 1 el 2 dagers fagkurs - kr 2400 inkl. smaksshow, lunsjer og kaffe

Cider-smaking tirsdag 12.februar kl 18.00-19.00 - kr 300

Festmiddag og motivasjonsforedrag tirsdag 12.februar kl 19.30 - kr 790

Faktura sendes i etterkant av arrangementet.

Informasjon

Tid
Fra mandag 11. februar 2019 kl. 09.00
Til torsdag 14. februar 2019 kl. 16.00
Påmeldingsfrist
Torsdag 31. januar 2019 kl. 00.00
Produkt
Mat på Mære
Tilgjengelighet
298 / 300 tilgjengelig
Ledige plasser
298 av 300
{{ form.errors.get('recaptcha_token') }}

Tirsdag 12.februar
Weidemannsalen i Steinkjer rådhus

09.30 – 09.45     Velkommen til Mat på Mære

09.45 – 10.30     Kan vi SMAKE på Trøndelag? Richard Juhlin

10.30– 11.00     Smaksmetodikk for å beskrive unik smak! Lene Waldenstrøm, universitetslektor NTNU

11.00 – 13.00    Smaksshow: Vi SMAKER på Trøndelag!
Et panel på scenen ledet av Richard Juhlin tester ulike råvarer og om vi kan finne smaken av Trøndelag. Du som deltaker får også prøve deg som sensoriker, og via en app kan du legge inn hvilke smaker du kjenner. Resultatet tar vi opp på storskjerm på scenen. Er det forskjell på singelrømme fra Fannrem og Tine Seterrømme? Og kan vi definere med ord hvilke forskjeller det er?

13.00 – 13.30    Pause

13.30 - 13.50    Gir fjellbeite sunnere kjøtt og melk? Forskningsprosjekt v/Bolette Bele, Nibio
Bolette Bele og Hanne Seckel fra Nibio har forsket på hvordan naturgitte fjellbeiter og kulturbeiter påvirker melka, kjøttet, rømmen og osten fra dyra som går og beiter i disse naturtypene.

13.50 - 14.30    Skalling og burding!  Henrik Aase
Motivasjonsforedrag utenom det vanlige med en litt uvanlig foredragsholder! Henrik skal gi oss et annerledes foredrag som baserer seg på humor, innsikt og empati. Det er nemlig gøy å være motivert. Derfor skal det også være gøy å BLI motivert. Vær foreberedt på å få trimmet lattermusklene...samtidig som du lærer!

14.30 - 15.00    Pause

15.00– 15.45    Nýr; unik, syrlig og økologisk ferskost! Hans Aril Grøndahl, Grøndalen gård
Den smakfulle ferskosten har blitt Maemo-kokkenes favoritt....det sier litt! Kan det ha en sammenheng med at glade kuer, som får leve med kalvene sine, lager ekstra god melk? Og at den melken blir til alle norske stjernekokkers favorittost? Produsenten bak Nýr er ikke i tvil!

15.45 - 16.00   Spesialitetsmerking og beskytta betegnelser. Marit Strand, Matmerk

16.00 - 16.30   Norsk fenalår med unik smak er verdt å beskytte! Per Berg, Nortura
Fenalår fra Norge har fått tildelt EUs PGI-merke!
- Dette er enormt viktig for den eksportsatsingen vi har i ulike EU-land og i Paris og Frankrike spesielt. Vi har ventet i to år på å kunne sette EUs logo på de franske fenalårpakkene. Vi vet fra ulike franske forbrukerundersøkelser at denne lille blå og gule logoen nesten er en forutsetning for å nå fram til den kjøpesterke forbrukeren. Skal vi konkurrere mot parmaskinke og serranoskinke i kjøttdisken hos delikatessebutikkene i Paris, er dette gull verdt, sier Per Berg, leder for produsentsammenslutningen Fenalår fra Norge.

Kveldsarrangement:

18.00-19.00     Smaks-vorspiel med Richard Juhlin - Cider–den norske champagnen!

19.30               Trøndersk festmiddag!
Smak av Trøndelag og underholdning av ymse slag!
Bruk skjema under for ta kontakt!

{{ forms.contact.errors.get('name') }}
{{ forms.contact.errors.get('email') }}
{{ forms.contact.errors.get('message') }}
{{ forms.contact.errors.get('recaptcha_token') }}

GÅRDSSLAKTING OG DIREKTESALG AV KJØTT

YSTING 

FERMENTERING

På dette kurset får du et innblikk i fermenteringens fascinerende og smaksrike verden. Vi fokuserer på teorien bak fermentering og prater om ulike typer mikroorganismer. Du får en forståelse for hvordan de fungerer, hva de gjør under prosessen, hvordan vi kan styre dem for å får et best mulig resultat og hvorfor de gjør maten både god og gunstig for helsen. Vi fokuserer først og fremst på fermentering (melkesyregjæring) av grønnsaker, men du får også inspirasjon til fermentering av korn, belgvekster og drikker. Du får også et innblikk i hva som kreves om man vil produsere fermenterte produkter for salg.

Kursholder er Jenney Neikel, Surtantens syrade.

Les mer om kurset her.

VILL MAT

Naturens spiskammers er uendelig stort, den som har kunnskap om det kan lage uendelig mye godt av det som vokser vilt i naturen rundt oss. Lær å bruke ville vekster, tang og tare i dine produkter eller retter, og sank dem på en bærekraftig måte. Hver vekst har sin smak, egenskap og gastronomiske opplevelse. Det blir fokus på muligheter for foredling og til bruk på kjøkkenet for deg som driver serveringsstad, har tanker om å sanke profesjonelt eller vil få inspirasjon til nye bruksområder.

Kursholder er Ane Willmann, Vill mat.

Les mer om kurset her.

BAKING

 

 

Se under hvem som deltar!

Vi gjør oppmerksom på at Påmeldingslisten ikke kan betraktes som endelig, da den endres helt frem mot kursstart.

Fornavn

Etternavn

Firma-/avdelingsnavn

Gunn Bratberg Matnavet på Mære
Beth Tronstad Matnavet på Mære