Todagers kompetansesamling i sider og fruktdrikk på Linge, fruktbygd i Valldal. 
 
Interessen for norsk sider øker. Større fokus på matopplevelser generelt og stadig mer matinteresserte turister bidrar til at markedet ønsker norsk drikke med høy kvalitet. 
 
Flere går i gang med egen siderproduksjon og produksjon av norsk sider er mangedoblet de siste årene. Næringa er aktiv på produktutvikling og gir oss mange ulike typer og stiler. Målet med kurset er å gi ytterligere kunnskap om råvarer, utstyr, metoder og marked. Hva kreves for å styre prosessen for å få fram den siderstilen man ønsker å tilby sine kunder? Vi går også gjennom regelverk for tilvirkning, avgifter på drikkevarer, rapportering og lagerstyringsprinsipper. Smaking og besøk hos spennende og nytenkende fruktbønder og gardsbrenneri, står også på menyen! 
 
Målgruppa er lokalmatprodusenter innen frukt- og drikkeproduksjon samt serveringssteder med lokal mat og drikke. Det er en fordel med noe erfaring i pressing av frukt, men kurset passer også for produsenter i tidligfase.  
 
Fagressurser:  
Eivind Vangdal i Siderråd AS har vokst opp i en frukthage i Kvam og er tidligere forsker ved Bioforsk Ullensvang. I dag driver han Siderråd AS og han er veileder for Kompetanse-nettverket lokalmat i Norge. Han har lang erfaring på fagområdet og er opptatt av kvalitet innen dyrking og foredling av frukt og bær. 
Terje Johnsbråten har allsidig bakgrunn. Han driv rådgvining (Johnsbråten Kreativ Kompetanse) om m.a. regler ved etablering og drift av eiga verksemd. Han er selv siderprodusent i Hardangerr Cideri AS.
Synne Qvenhild er prosjektleder i HANEN med bakgrunn innen mat og drikke. Hun har et spesielt blikk på sensorikk. 
 
Orientering og omvisning med fruktbøndene på:  
Skarbø Gard
Gardsbrenneriet AS
Valldal Safteri 
Gårdsbesøk hos fruktbønder i Linge som dyrker både epler, moreller, plommer og bær.   
 
PRIS: kr 2000 for 2 dager foredrag, kurs, lunsjer, middag og besøk hos gårdsbrennerier. 
Presentasjoner ettersendes. 
Overnatting bestilles og dekkes av hver enkelt, Valldal Fjordhotell, Grandegata 30, 6210 Valldal.  post@valldalfjordhotell.no Tlf: 70 33 46 00
 
Vi ber at smittevernråd følges. 
 
Kurset er i regi av Kompetansenettverket lokalmat i Midt i samarbeid med Statsforvalteren i Møre og Romsdal, Fjordhagen og Hoppid. 
 
Velkommen til lærerike dager!

Påmeldingsskjema

Informasjon

Min side
Tid
Fra torsdag 16. september 2021 kl. 09.00
Til fredag 17. september 2021 kl. 15.00
Påmeldingsfrist
Tirsdag 14. september 2021 kl. 21.00

Aktiviteten er ferdig og det er ikke mulig å melde seg på lenger.

Program

Lenke til fagstoff om sider i Mathåndverk nr.3 2020.

16/9 2021 PROGRAM

Kl. 08.00 Registrering på Valldal Fjordhotell og avgang til Martin Linge-huset adr: Skulebrauta 46, Valldal 

Kl. 09:00 Kursprogrammet starter i Martin Linge-huset med Eivind Vangdal, for de som ev. møter direkte.
              Repetisjon fra forrige siderkurset.
              Siste nytt om: sortar, dyrking, hausting og lagring
              Produksjonsopplegg, utstyr og lokaler
              Omsetningsformer og markedsarbeid (jfr. fruktbøndene vi skal besøke)
              Spørsmål og diskusjon

Kl. 12:00 Lunsj på Martin Linge-huset

Kl. 13:00 Hva er sensorikk v/Synne Qvenild og Eivind Vangdal. Synne blir med på Teams og gir oss en bedre forståelse av hvordan sensorikk kan gi større treffsikkerhet på produktutvikling.  

              Hvilke kvalitetsparameter er spesielt viktig? 

Kl. 14:00 Gårdsbesøk Skarbø Gard på Stranda med minibuss. 

Kl. 17.00 Retur til Valldal Fjordhotell

Kl. 19:00 Felles middag på Valldal Fjordhotell med sidersmaking og faglige vurderinger ved Eivind Vangdal. 


17/9 2021

Kl. 08:00 Avgang etter frokost til Valldal Safteri. Orientering og omvisning før vi går til Martin Linge-huset

Kl. 09:00 Regelverk, søknader og sertifiseringer som må være på plass. Rapportering og

              lagerstyring ved Terje Jonsbråten. Gjennomgang av modeller og konkrete eksempler. 

Kl. 11:15 Orientering om Gardsbrenneriet AS ved Eivind Vangdal. Kunnskap og utvikling, prosesser, kvalitet og smak. Historien bak! 

Kl. 12:00 Lunsj på Martin Lingehuset

Kl.13:00 Avreise siderløypa i fruktbygda Linge med minibuss - felles transport pga parkeringsmuligheter og vi får en mer effektiv vandring). Vi besøker ulike fruktbruk og får informasjon og omvisning. Utfordres på       forretningside, kvalitet og produktutvikling, salg og markedsarbeid.

Kl. 16:00 Minibuss i retur til Valldal Fjordhotell med ankomst 16.10. Faglig oppsummering med Eivind Vangdal. Takk for oss med Fjordhagen, Statsforvalteren og Kompetansenettverket lokalmat Midt.

Beth Tronstad 97594332 - Kompetansenettverket lokalmat Midt

{{ forms.contact.errors.get('name') }}
{{ forms.contact.errors.get('email') }}
{{ forms.contact.errors.get('message') }}
{{ forms.contact.errors.get('recaptcha_token') }}