Velkommen til seminar om mangfoldsledelse og -rekruttering
Informasjon
Min sideAlle kommuner og virksomheter ønsker mangfold og likestilling, eller gjør vi egentlig det? Mange vil, men vi får det ikke til!
På dette seminaret får vi høre hvordan NRK har fått det til, og hvorfor de har blitt kåret til mest attraktive arbeidsplass for tredje gang.
Vi får en statusoppdatering fra en forsker i FAFO.
Seminaret belyser mangfold fra flere vinkler. Blant annet får vi lære hvordan vi kan sikre ikke-diskriminerende og fordomsfrie rekrutteringsprosesser. Vi får møte Torben Cathrine, en synlig og offentlig stemme for transpersoner, som utfordrer oss på hvordan vi tenker i møte med det fremmede.
På slutten av seminaret får vi besøk av norsk-pakistanske Nadia Ansar som nylig vant en høythengende likestillingspris, og som er bokaktuell med boken Min skam.
Likestilling skjer ikke av seg selv. For å lykkes må aktørene i Trøndelag samarbeide. Vi legger opp til et seminar med aktive deltakere, erfaringsdeling og diskusjoner om hvordan vi kan få til mer ved å jobbe enda bedre sammen.
På dag to blir det mange korte innspill fra ulike aktører i Trøndelag.
Målgruppe for seminaret er ledere og tillitsvalgte fra fylkeskommunen, samt rådgivere og personer som jobber med fagområdet. Vi inviterer HR-ressurspersoner fra kommunene til å delta.
Seminaret er gratis. Det er plass til 120 deltakere, først til mølla gjelder. Dette kan vi tilby fordi tiltaket støttes av IMDI. Reise til og fra Hell dekkes av den enkelte.
Arrangør: Trøndelag Fylkeskommune, KS Trøndelag, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI)
Påmelding
Informasjon
Min sideAktiviteten er slutt og du kan ikke melde deg på.
-
Plan for dagen 16.november
Kl. 9:30 Kaffe og registrering Kl. 10:00-10:30 Oppstart Kl. 10:30-13:00 Foredrag Kl. 13:00-14:00 Lunsj kl. 14:00-17:00 Foredrag kl. 18:30 Middag -
Plan for dagen 17.november
Kl. 8:30 Innledning Kl. 08:45-09:45 Korte innspill fra ulike aktører i Trøndelag Kl. 09:45-12:00 Praktisk og konkret jobbing i grupper - kafédialog Kl. 12:00-12:30 Refleksjoner å ta med hjem fra Nadia Ansar Kl. 12:30-13:00 Epilog (veien videre) Kl. 13:00 Lunsj -
Hvordan bruker NRK kraften i mangfold for å skape et Norge der alle hører til?
Siri Antonsen er tilgjengelighetssjef, sertifisert mangfoldsleder, og har ledet arbeidet med å utarbeide mangfoldsplanen i NRK.
Hun har jobbet i NRK siden 2000. De første 14 årene som leder for NRKs Tegnspråkredaksjon, med ansvar for TV-kanalen “NRK Tegnspråk” og nyhetssendingen “Tegnspråknytt”. Hun er utdannet tegnspråktolk, og hun har en mor som er døv.
Som tilgjengelighetssjef har Siri ansvar for å følge opp lovkrav, lede NRKs brukerråd, og sikre at ambisjoner for universell utforming og tilgjengelighet er en naturlig og selvfølgelig del av NRKs strategi.
NRK har lenge jobbet med mangfold, og har nå en mangfoldsplan som skal sikre felles retning og økt fart på arbeidet. Ikke fordi man må eller bør, men fordi det vil gi nye historier, perspektiver, produkter og tjenester.
-
Mekanismer som skaper inkludering og ekskludering i arbeidslivet
Erika Braanen Sterri er forsker ved Fafo og har en doktorgrad i sosiologi fra Universitetet i Oslo (2023). Hennes doktorgradsarbeid tematiserer gruppebaserte fordommer blant ungdom, herunder holdninger til religiøse og seksuelle minoriteter.
På Fafo har Sterri arbeidet med spørsmål knyttet til inklusjon og eksklusjon av utsatte grupper i arbeidsmarkedet. Gjennom flere prosjekter har hun analysert hvilke kriterier arbeidsgivere vektlegger i rekrutteringsprosessen, og er interessert i diskrepansen mellom idealer knyttet til mangfold og likebehandling, og vurderinger som gjøres i reelle ansettelses- og oppfølgingssituasjoner.
-
Hvordan lykkes med fordomsfrie og antidiskriminerende rekrutteringer?
Tor Andreas Bremnes er daglig leder i InClue, som er Handicapforbundets rekrutterings- og kompetansehus (stiftet i september 2021).
Inclue ble etablert fordi andelen personer med funksjonsnedsettelse i arbeid har holdt seg stabilt lav i over 20 år. InClue har rådgivere med spisskompetanse på anti-diskriminerende rekruttering. De bistår næringslivet med å legge til rette for åpne, fordomsfrie rekrutteringer. Tor Andreas Bremnes har utdannelse i økonomi og ledelse og lang erfaring fra rekrutteringsbransjen. Bremnes har cerebral parese, kaller seg for en skeiv funkis som selv har stått utenfor arbeidslivet flere perioder av livet. Hans sterkeste tilleggskompetanse er å finne nye løsninger på eksisterende hindringer på kort varsel. Fra elevrådsleder på barneskolen til daglig leder i InClue har han søkt løsninger gjennom styrken i fellesskapet. Vi trenger økt fokus på mangfold og inkludering, men vi trenger handling, ikke bare prat. Vår erfaring er at bedriftene vil, men ikke får det til, sier Bremnes.
-
Fordommer på godt og vondt - hvordan ønsker vi å bli møtt som menneske?
Torben (Cathrine) Dyhr-Nielsen er en synlig og offentlig stemme for transpersoner. Han har vært gjest i flere podcaster for å fortelle sin historie, og har blant annet vært portrettert i bl.a. Stavanger Aftenblad. Nå jobber han som bedriftsveileder hos NAV og har stor nytte av sin livserfaring på godt og vondt. Som ung voksen studert Torben teologier og jobbet som prest. Han er trebarnsfar og kommer fra Sandnes.
I foredraget får vi høre Torben forteller sin egen personlige historie om da han kom ut som transperson i en alder av 50 år. Han lever nå sitt liv som både Torben og Cathrine.
Foredraget handler om fordommer på godt og vondt og om hvordan man ønsker å bli møtt som menneske. Torben er opptatt av åpenhet og opplever at det fremdeles trengs mer kunnskap om transpersoner i samfunnet. Han vil utfordre deg på hvordan du tenker om disse temaene.
-
Min skam - en historie om forventninger og løsrivelse
Nadia Ansar (43) er psykolog, spesialist i emosjonsfokusert terapi og spesialist i klinisk familiepsykologi. Hun har de siste 19 årene jobbet som psykolog og prosjektleder i blant annet Alternativ til vold, i barne- og ungdomspsykiatrien, i familievernet, og som avdelingsleder i Blå Kors Kompasset.
Hun har nettopp lansert bok "Min skam", en historie om forventninger og løsrivelse. Vi får høre om oppveksten på Stovner, pakistansk æreskultur og hemmeligheter som legges på små jenter.
Nadia Ansar har sammen med ektemannen Abid Raja og svigerinnen Abida Raja nettopp mottatt YS' likestillingspris for 2023. Og hun er nominert til Bokhandlerprisen 2023.
-
Mangfoldstraineene i fylkeskommunen
Lill Charlotte Vederhus, Rabeya Khatun Kazi og Oriana Vanessa Kammerer Villar forteller om sine erfaringer med å komme inn som trainee i fylkeskommunen. De vant kampen blant 62 søkere når vi lyste ut stillinger med mangfold som kvalifikasjonskrav.
-
Hvordan kan arbeidsgiverorganisasjonene bidra til et mer likestilt og mangfoldig arbeidsliv?
Åse Aspaas, seniorrågiver KS Trøndelag, arbeider i hovedsak med oppgaver knyttet til arbeidsgiverområdet, rekruttering, kompetanseutvikling, lederutvikling, Inkluderende arbeidsliv og partsamarbeid.
Hun har også fartstid som personalsjef i kommunesektoren.
KS jobber hele tiden for at kommuner og fylkeskommuner skal kunne rekruttere, beholde og utvikle kompetente ansatte. Arbeidsgiverorganisasjonene må ta sin del av ansvaret med arbeidet om å inkludere flere i arbeidslivet og hindre frafall.
-
Hvordan strukturere og forankre likestillingsarbeidet?
Marit Moldjord er pådriver og leder for likestillingssatsingen i Trøndelag fylkeskommune.
Fylkeskommunens forsterkede innsats på dette feltet handler om likestilling, inkludering og mangfold i vid forstand. Universell utforming skal for eksempel bidra til økt likestilling og bedre fysiske og digitale omgivelser. . Reduksjon av ufrivillig deltid skal bidra til at flere får økonomisk frihet. Vi jobber for å få en balansert sammensetning av arbeidsstokken vår. For å lykkes med dette, må vi sørge for ikke-diskriminerende rekrutteringsprosesser, og vi må sikre at lønn fastsettes etter objektive kriterier. Vi inkorporerer likestillings-perspektivet i personalrutiner og datasystemer, og ikke minst jobbes det med holdninger for å unngå minoritetsdiskriminering.
Trøndelag fylkeskommune ble sertifisert i Likestilt arbeidsliv juni 2023. Vi deler erfrainger og synliggjør effekter arbeidet har hatt internt i fylkeskommunen så langt.
HAR DU SPØRSMÅL OM ARRANGEMENTET
Bruk skjemaet og send oss gjerne dine spørsmål eller kommentarer.