Unik opplæring og bruk av ville vekster fra sjø og land

Bakgrunn 

Bli med på en unik opplevelse med vårt kompetansetilbud i ville vekster fra sjø og land, hele tre samlinger. Opplæringen er skreddersydd for lokale produsenter, mindre serveringssteder, sankere og matentusiaster i Møre og Romsdal. Alle som ønsker å utvide sin kunnskap om naturens spiselige skatter, arter, bruksområder og markedspotensial bør vurdere tilbudet.
Spiselige ville vekster, urter, sopp, tang og tare er eksempler på råvaregrupper i stor vekst. Det er økende business hos stjernerestauranter, sankere og matforedlere. Vi ser økt bevissthet rundt bærekraft og lokal ressursutnyttelse hos forbrukerne. Ved å tilby produkter med særpreg, kan man skape en unik merkevareidentitet og tiltrekke seg kunder som finnes i dagens forbrukertrender. 


Fagfeltet er omfangsrikt og relativt nytt, og vi opplever varierende botanisk kompetanse og foredlingskunnskap hos målgruppa. Vi samler noen av de fremste fagressurser i landet på området for å styrke kunnskap og ferdigheter som bidrar til produktutvikling og økt inntjening. Prisvinnende produsenter som lykkes med å tilby spesialprodukter med ville vekster, deler sine erfaringer og kunnskap. (Se fagressurser unnder program). 

Grunnmodulen består av tre samlinger à 2 dager med teori og praktiske øvelser. Vi lærer mer om praktisk sanking, artskunnskap, dobbeltgjengere og forholdsregler, lagring og råvareverdi, konservering og bruk. Siste samling har markedsfokus. Målet er økt lønnsomhet for lokalmatprodusenter gjennom mer tilberedning og salg av særegne produkter hvor ville vekster preger ferdigproduktet. Produktutvikling og serveringsmåter er viktig ledd i opplæringen av "vill mat" med kvalitet og mattrygghet.  

Målgruppe: Etablerte og nye lokalmatprodusenter, serveringssteder, foredlingsbedrifter og sankere. 

Målet er at næringa kan ta ut potensielt høyere verdi med å skape mer unike produkter. Velsmakende ville vekster er råvaregrupper i stor vekst og økende business hos stjernerestauranter, sankere og matforedlere.
Mer opplæring av lokalmatprodusenter og leieprodusenter, vil gjøre nye produkter tilgjengelig i markedet og øke forretningsmulighetene.

Fagressurser: regionale og nasjonale kapasiteter med lang erfaring og som er nytenkende. Presentasjon legges ut fortløpende under program.  

Pris kr 5000,- Inkluderer servering, fagbok av Jørgen Ravneberg, støttelitteratur og 1 dags individuell kartlegging av nyttevekster i nærområdet ditt. Rabattert pris for deltaker 2 fra samme bedrift. Faktura sendes i etterkant av alle samlingene. Overnatting under samlingene er ikke inkludert. 

Kursansvarlig: Kompetansenettverket lokalmat Midt www.matnavet.no 

For flere kurs, se vår nasjonale kursportal: www.mathåndverk.no 

Mæresvegen 163
  7710 Sparbu
  Tlf. 74175400

 KONTAKTSKJEMA 

Informasjon

Min side
Sted
Møre og Romsdal
{{ form.errors.get('recaptcha_token') }}

Program

PROGRAM
Opplegg - Grunnmodul ville vekster fra sjø og land – Møre & Romsdal 2023

3 samlinger a 2 dager utgjør til sammen et opplegg på til sammen 6 samlingsdager. I tillegg tilbys inntil 7 timers gratis individuell oppfølging (kartlegging av vekster i deltakerens nærmiljø).

Samling 1: 27-28. juni på Hustadvika Havhotell
Samling 2: 5-6. september i nærheten av Molde 
Samling 3: 3-4. oktober i Valldal

Første samling
Tema: Artskunnskap hav og strandnære planter, konservering og bruk, praktisk sanking. 
Sted: Hustadvika Havhotell

Dag 1 – 27.juni
0930 - 1000 Velkomst, kaffe og introduksjon Kompetansenettverk lokalmat Midt og STatsforvalteren i Møre og Romsdal
1000 - 1100 Presentasjon Lofotens ville kjøkken og fagressurs Odd Arne Sandberg
1100 - 1145 Strandnære planter
1145 - 1245 Lunsj
1245 - 1330 Bedriftspresentasjoner fra Møre og Romsdal.  
1330 - 1530 Mat og identitet – gruppearbeid og presentasjoner
Dag 2 – 28.juni
0830 - 0900 Kaffe, oppsummering og refleksjoner
0900 - 1000 Om sanking, tips, sikkerhet og lovverk
1000 - 1200 Villmatvandring i fjæra
1200 - 1300 Lunsj
1300 - 1500 Workshop kjøkken
1500 - 1530 Oppsummering, avklare forberedelser til neste samling

Andre samling 
Sted: Molde
Dato: 5-6.september
Tema: Ville vekster på land/sjø. Identifisering, typiske vekstplasser og årshjul for sanking
- håndtering og lagring, utstyr og behandling
- produktutvikling og anvendelsesmåter.
- vi lærer mer om viktige kjennetegn og egenskaper om hvordan ulike vekster kan prege smak, utseende, konsistens etc.
- foredling, teknikk.
- bruksområder med grunnoppskrifter. Praktiske øvelser.
- produsenterfaringer (utfordringer og muligheter) med bruk av vill mat i ysting og baking - prisvinnende produkter Andre samling 

Detaljert program kommer

Tredje samling
Sted: Valldal
Dato: 3-4.oktober
Tema: Forretningsutvikling, kalkulering og prissetting, marked
- bedriftseier og sanker presenterer sin "reise og mange valg" fra ide med ville vekster til AS.
- produkt, marked og pris
- emballasje pris og kostnader
- adferdsrelatert salg; "møtebooking" og oppfølging
- salgskanaler, kundebehov, markedsføring og kommunikasjon

Detaljert program kommer

Pris kr 5000,- Inkluderer servering, fagbok av Jørgen Ravneberg, støttelitteratur og inntil 1 dags individuell kartlegging av nyttevekster i nærområdet ditt. Rabattert pris for deltaker 2 fra samme bedrift. Faktura sendes i etterkant av alle samlingene. Overnatting under samlingene er ikke inkludert. 

Fagressurser: (kompletteres)

Odd Arne Sandberg som har startet og driver Lofotens ville kjøkken er ramsalt nordlending og det er det ingen tvil om. Han brenner for å formidle særpreget ved sin region og vise muligheten i det rike, ville matfatet vi har rundt oss hele året. Gjennom de viltvoksende ingrediensene formidler han om sted og tilhørighet. Odd Arne er også matentusiast på sin hals og har en lang rekke smakfulle, egenkomponerte oppskrifter med tang og tare og ville vekster.

Jørgen Ravneberg er er opprinnelig fra Alta i Finnmark. Han kom til Oslo som kokkelærling hos Ylajali før han dro til Frankrike for å jobbe for trestjerners- og Michelin-restauranten Régis Macron. I dag har altaværingen en morsom og dynamisk hverdag som kokk og kjøkkensjef på Kolonihagen Frogner i Oslo. Her får han dyrke sin matfilosofi med feelgood-mat basert på kortreiste og bærekraftige råvarer i sesong, med minst mulig triksing. Ravneberg er også selvlært sanker og mener at det på nesten hvert gatehjørne skjuler seg en kulinarisk hemmelighet om man bare ser etter.
Jørgen Ravneberg ønsker å bli bedre kjendt med bonden og var i 2022 én av tre finalister til å bli Norges bondelags Bondelagskokk. 

Myrdal Gård utenfor Bergen, karakteriseres med allsidig gårdsrift med blant anna eget gårdsysteri. Vi får høre deres erfaringer med bruk at ville vekster i geitost og spesielt om den prisbelønte ramsløkosten samt ulike ferskprodukter som tilsettes seosngens urter som fremhever smak, farge og konsistens. Erfaringer med salg av spesielle produkt, kundebehov, salgskanaler og markedskommunikasjon. 

 

I 2016 startet Annelise Chapman og Bjørn Otterlei Tango Seaweed. I ville og vakre omgivelser på Leinøy i Møre og Romsdal dyrker de sukkertare og butare. Taren dyrkes, høstes og tørkes på mest mulig skånsom måte for å sikre høy kvalitet. Av taren som høstes produseres en rekke produkter som har mangfoldige bruksområder. Å produsere på naturens premisser står i høysetet for Tango Seaweed og produktene er sunne både for mennesker og miljø.