Unik opplæring og bruk av ville vekster fra sjø og land

Vil du lære å utnytte de utallige fordelene med ville vekster? Tre separate kurs settes opp våren 2024. 

Målgruppe: Serveringssteder, etablerte og nye lokalmatprodusenter, foredlingsbedrifter og sankere i Møre og Romsdal 

Bakgrunn: 
Spiselige ville vekster, urter, sopp, tang og tare er eksempler på råvaregrupper i stor vekst. Kursopplegget er variert og omfattende og vil gi en unik mulighet til kompetanseheving.
Du møter noen av landets ypperste fagfolk på området som deler sin erfaring og kunnskap, både teori og praksis. 
 
Fagfeltet er stort og vi opplever varierende botanisk kjennskap og foredlingskunnskap hos målgruppa. På kurset blir det blant annet fokusert på: 
 
- Artsmangfold: Lær om de varierte og smakfulle ville vekstene som finnes i vårt lokale økosystem. Det er stort artsmangfold fra kystnære strandplanter til fjellplanter som egner seg godt til matlaging. Artsbestemmelse og viktige kjennetegn er grunnleggende kompetanse som vektlegges på kurset for å unngå forveksling.  
- Bærekraft: Fagfeltet fremmer fokus på bærekraftig ressursforvaltning og vi lærer om ansvarlig sanking, egna høsteutstyr, lagring og bruksområder.  
- Kulinarisk Kreativitet: praktisk workshop viser hvordan man kan erstatte standardiserte krydder med lokale, ville vekster for å gi retter spesiell smak og karakter. Ekspertene på kurset veileder deg gjennom smaksprofiler, kombinasjoner og bruksområder.
- Praktisk læring og inspirasjon. Det veksles mellom teori og praktiske matlagingsøkter med tips og triks som kan appellere til gjester som søker lokale menyer og autentisitet. Produktutvikling og kommunikajson i ulike salgskanaler/målgrupper. 
- Produsentpresentasjoner: Lokale bedrifter deler sine erfaringer med bruk av ville vekster. (se fanen: program og fagressurser) 
- Økonomisk potensial: kommersialisering av ville vekster kan skape nye forretningsmuligheter og nye produkter som skiller seg ut i markedet og på sikt gi økt inntjening. 
- Det blir rikelig tid til erfaringsutveksling og spørsmål. 

 

Opplæringen er omfattende og har høy faglig kvalitet som bidrar til at du kan ta med deg kunnskap og ferdigheter inn i din hverdag og drift.

Etter kurset tilbyr vi gratis oppfølging med veileder inntil 7 timer, hvor du kan få hjelp til å spesialisere deg på for eksempel floraen i ditt nærområde og få praktiske tips.  

Pris kr 1750 ,- Inkluderer servering, fagbok av Jørgen Ravneberg, støttelitteratur og 1 dags individuell kartlegging av nyttevekster i nærområdet ditt. (Rabattert pris hvis flere fra samme bedrift). Faktura sendes i etterkant av alle samlingene. Overnatting under samlingene er ikke inkludert og du må selv bestille overnatting. Vi legger tilrrette for felles middag etter kurset for de som ønsker dette.  

Kursansvarlig: Kompetansenettverket lokalmat Midt www.matnavet.no i samarbeid med Stasforvalteren og næringsselskap i regionen. 

For flere kurs, se vår nasjonale kursportal: www.mathåndverk.no  

Mæresvegen 163
  7710 Sparbu
  Tlf. 74175400

 KONTAKTSKJEMA 

Informasjon

Min side
Sted
Møre og Romsdal

Aktiviteten er slutt og du kan ikke melde deg på.

PROGRAM
Vår 2024 i Møre og Rosmdal: 3 separate kurs i ville vekster fra sjø og land. 

Program kommer!  

Aktuelle fagressurser: (oppdateres fortløpende)

Odd Arne Sandberg som har startet og driver Lofotens ville kjøkken er ramsalt nordlending og det er det ingen tvil om. Han brenner for å formidle særpreget ved sin region og vise muligheten i det rike, ville matfatet vi har rundt oss hele året. Gjennom de viltvoksende ingrediensene formidler han om sted og tilhørighet. Odd Arne er også matentusiast på sin hals og har en lang rekke smakfulle, egenkomponerte oppskrifter med tang og tare og ville vekster som vi får tilgang til. 

Jørgen Ravneberg, kjøkkensjef på Kolonihagen Oslo. Opprinnelig er han fra Alta i Finnmark. Han kom til Oslo som kokkelærling hos Ylajali før han dro til Frankrike for å jobbe for trestjerners- og Michelin-restauranten Régis Macron. Her dyrker han sin matfilosofi med feelgood-mat basert på kortreiste og bærekraftige råvarer i sesong, med minst mulig triksing. Ravneberg er selvlært sanker og mener at det på nesten hvert gatehjørne skjuler seg en kulinarisk hemmelighet om man bare ser etter. Jørgen Ravneberg ønsker å bli bedre kjendt med bonden og var i 2022 én av tre finalister til å bli Norges bondelags Bondelagskokk. 

Myrdal Gård utenfor Bergen, karakteriseres med allsidig gårdsdrift med blant anna eget gårdsysteri. Vi får høre deres erfaringer med bruk at ville vekster i geitost og spesielt om den prisbelønte ramsløkosten samt ulike ferskprodukter som tilsettes sesongens urter som fremhever smak, farge og konsistens. Erfaringer med salg av spesielle produkt, kundebehov, salgskanaler og markedskommunikasjon. 

Lofoten Ysteri. Gården har rundt 150 melkegeiter og det produseres oster og pølser og andre matvarer. Melka foredles i eget gårdsysteri. De yster året rundt. Produksjonen er basert på å bruke mest mulig av de naturlige lokale ressursene de har rundt seg. 

Fjorden utenfor gården har gitt navnet til deres mest solgte ost: Steinfjording, en ren hvit geitost, der naturen, beitet og gresset rundt gården har satt sin smak på melken. Steinfjording Naturell kommer med ulike lagringstider. Den kommer i naturell i tillegg med ulike urteblandinger etter sesong, som for eksempel havsmak med trøffeltang og butare, bukkehornskløver, brennesle og nøkkelost.
Mariell, èn av driverne, blir med på Teams fra Lofoten Gårdsysteri og forteller om gårdsdrifta, valg de har tatt og ikke misnt hvordan de yster med ingredienser fra naturen for å smaksette produktene - prisbelønte oster bl.a i VM i ost!

Tunicata/Pronofa

Driftige folk har på kort tid bygd en profesjonell organisasjon og fagkunnskap innen produksjon av nye proteinkilder med matfisk, bløtedyr, krepsdyr mm. Insekter og tunikater har flere spennende bruksområder, og kan komplementere tradisjonelle råvarer i takt med den sterkt økende etterspørselen etter proteiner. Vi får høre et spennende eventyr om startup til kommersialisering av kystbasert akvakultur på Hustadvika, Eide. 

Wenche Eli Johansen bor i Molde, har kokkefagbrev og er naturmatsentusiast. Hun er soppsakkyndig og en erfaren sanker av ville vekster. Med omfattende kunnskap på området er hun etterspurt kursholder der deltakerne får muligheten til å lære om ulike arter og tilberedningsteknikker. Hun er også en engasjert leder gjennom stillingen som styreleder i nyttevekstforeninga i Ålesund. I denne rollen jobber hun aktivt for å fremme nytteverdien og bruken av lokale, bærekraftige planter og råvarer i regionen.

I 2016 startet Annelise Chapman og Bjørn Otterlei Tango Seaweed. I ville og vakre omgivelser på Leinøy i Møre og Romsdal dyrker de sukkertare og butare. Taren dyrkes, høstes og tørkes på mest mulig skånsom måte for å sikre høy kvalitet. Av taren som høstes produseres en rekke produkter som har mangfoldige bruksområder. Å produsere på naturens premisser står i høysetet for Tango Seaweed og produktene er sunne både for mennesker og miljø.

Trøndelag Sankeri ved Jim Stene

Juvet landskapshotell ved Christopher Schønefeld.