Grunnmodul kjøtt; tre samlinger, digitalt og praktisk produksjon. Oppstart 10 - 11 april 2021 digitalt (Teams)

Informasjon

Min side
Sted
Steinkjer vgs og Mære lbs
Tid
Fra lørdag 29. mai 2021 kl. 09:00
Til søndag 30. mai 2021 kl. 15:00
Påmeldingsfrist
Tirsdag 25. mai 2021 kl. 21:00

GRUNNMODUL KJØTT; Digitalt og praktisk produksjon
3 samlinger (to dagers). Undervisningen er en blanding av teori, praktiske øvelser og orientering/omvisning på Berg Gård, Inderøy (Norges første autoriserte gårdsslakteri). 


Samling 1: 10 - 11 april digitalt på Teams. Oppstart kl. 10.00
Samling 2: 17 - 18 april på Steinkjer vgs. pølsemakeriet, praktisk produksjon, fysisk oppmøte. Oppstart kl 09.00. Utsettes pga korona. Ny dato kommer. 
Samling 3: 20 - 21 april digitalt på Teams. Oppstart kl 09.00 

Pris: to digitale samlinger: 2000 kr/deltaker
Pris: praktisk samling: 2000 kr/deltaker (deltakerbegrensning)

Grunnet korona gjennomføres de to teoretiske samlingene digitalt hvor flere kan melde seg på.

Samlingen med praktisk produksjon kjøres med deltakerbegrensning. Her vil vi måtte vurdere både geografisk nærhet og behov løpende. Dette må vi vurdere nærmere og i lag med deltakerne. Påmeldingen din vil derfor i første omgang gjelde to digitale samlinger.

Målgruppe: Kjøttprodusenter under etablering som tar i bruk og videreutvikler gårdens ressurser. Opplæringen egner seg også for produsenter som tidligere har benyttet leieproduksjon, men som tenker å produsere i egne lokaler. I tillegg erfarer vi at mindre kjøttbedrifter i vekst har et behov for opplæring av sine medarbeidere.

Læremål: Gjennom teori og praktiske øvelser får du kunnskap om hva som skal til for å kunne produsere kjøttprodukter som farsepølse, pålegg, kaker og spekemat på en trygg og god måte. Du får innblikk i kjøtt som råvare, prosesser og de ulike ingredienser og trinn i en kjøttproduksjon. I tillegg får du informasjon om faktorer som påvirker en slik produksjon (regelverk, lokaler, emballasje, maskiner, salgskanaler, mattrygghet osv.)
Opplæringen er grunnleggende og bidrar til en viktig forutsetning for å starte opp med lokal kjøttproduksjon fordi den utvikler dine ferdigheter og helhetlige forståelse innen kjøtthåndverket.

Pris: se over. Innbefatter undervisning og oppfølging, støttelitteratur, resepter og presentasjoner. Lunsj og pausemat på samling 2. 

På samling 2 har vi deltakerbegrensning (8deltakere), grunnet korona situasjonen. Ta med sko og klær for å ha inne i pølsmakeriet.  

For spørsmål:
Beth Tronstad 97594332 e-post: bjotro@trondelagfylke.no og Lars Erik Jørgenvåg tlf. 91759055     

Informasjon

Min side
Sted
Steinkjer vgs og Mære lbs
Tid
Fra lørdag 29. mai 2021 kl. 09:00
Til søndag 30. mai 2021 kl. 15:00
Påmeldingsfrist
Tirsdag 25. mai 2021 kl. 21:00

Aktiviteten er slutt og du kan ikke melde deg på.

Grunnmodul kjøtt – digital og praktisk gjennomføring med 3 samlinger i april 2021

 

Samling I – Råvare- og produksjonsteori – digitalt (Teams)

Lørdag 10.april kl. 10.00 – 15.45 digitalt
10:00 – 10:30 Velkomst og presentasjon
10:30 – 12:15 Råstofflære og farseproduksjon ved Tom Chr. Johannessen, Nofima.
Råvare og råvarekvalitet, kjøttsorteringer.
Egenskaper, Vannbinding og pH.
Hjelpe og tilsetningsstoffer, krydder til farseprodukter; virkning og konsekvens.
Resept
Salt og saltemetoder, funksjon og virkning, røyking.
Merking og allergener
12:15 – 12:45 Pause
12:45 – 14:45 Utstyr, pakking og emballasje ved Tom Chr. Johannessen
14:45 – 15:15 Bedriftspresentasjon Vossakjøt, video med Arne Merkesdal
15:15 – 15:45 Erfaringsutveksling, spørsmål og diskusjoner 

 

Søndag 11.april kl. 10.00 – 14.30 digitalt (Teams)
10:00 – 10:15 Gjennomgang av dagens tema
10:15 – 12:00 Klassing og produsentretur, kort om hva som skjer i praksis, råd? ved Jan Erling Haugsand                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
                      Spekepølseproduksjon: Jan Erling Haugsand
                      Råvarer og kvalitet, valg av råstoff.
                      Ingredienser og tilsetningsstoffer. formål og virkning.
                      Produksjonsmetoder, startkulturer og fermentering
                      Resept
                      Tørkeprosess og viktige parameter; både inne i pølsa og inne i tørkerommet
                      Merking og lagring.
                      Kvalitetsproblemer i spekemat
12:00 -12:30 Pause
12:30 -13:00 Spørsmål og diskusjoner med Jan Erling Haugsand
12:30 -13:00 Bedriftspresentasjon ASK Gård, videopptak
13:00 -14:00 Matsikkerhet ved spekematproduksjon. IK mat og Haccp v Knut Sigurd Ljøkelsøy Sikker Mat AS.
14:00 -14:30 Erfaringsutveksling, spørsmål og diskusjoner

 

 

Samling II – Praktisk produksjon på Steinkjer videregående skole. Utettes grunnet korona og ny dato kommer. 

Lørdag 17. april kl. 0900-1900
09:00 – 16:00 Praktisk produksjon av spekepølse. Alle deltar i det praktiske arbeidet.
Smaking og kvalitetsvurderinger. Oppsummering ved dagens slutt. Ta med klær og fottøy
Fagressurs: Arnt Olav Grendahl, Halsan Kjøtt AS

16:00 -19:00 Utferd til Berg Gård, Inderøy, Norges første autoriserte småskalaanlegg for slakting og foredling. Felles middag påspandering!

Søndag 18.april kl. 09.00 -16.00
Praktisk produksjon av farser, pølser og kaker i pølsemakeriet. Alle deltar i det praktiske arbeidet.
Smaking og kvalitetsvurderinger. Oppsummering ved dagens slutt. Ta med klær og fottøy.
Fagressurs: Arnt Olav Grendahl, Halsan kjøtt AS.


Samling III - Produktøkonomi, salg og markedsføring - digitalt (Teams)

Tirsdag 20.april kl. 09.00 – 14.00 digitalt
09:00 – 09:30 Introduksjon til dagens tema
09:30 – 11:30 Forretningsmodellering ved Lars Erik Jørgenvåg, Matnavet
• Kundebehov og verdiløfte
o Hva skal jeg selge? Hvem er kunden? Merverdier?
o Markeds- og kundeinnsikt
o Forretningsmodeller i praksis. Konkrete case og erfaringer
11:30 – 12:00 Pause
12:00 – 12:45 Merkevarebygging og produktdesign v/ Ragnhild Haugum
12:45 – 14:30 Produktkalkulering ved Lars Erik Jørgenvåg, Matnavet

Onsdag 21.april kl. 09.00-14.00
09:00 – 09:15 Kort innledning
09:15 – 11:00 Salg og distribusjon ved Lars Erik Jørgenvåg, Matnavet
• Prissetting
• Innsalg og salg
• Distribusjon og salgskanaler
11:00 – 11:45 Presentasjon av Trøndelag Mat ved Marie Vorum
11:45 – 12:15 Pause
12:15 – 13:00 Digital kommunikasjon og markedsføring
13:00 – 14:00 Oppsummering av alle samlingene – oppsummerende diskusjon

 

Beth Tronstad 97594332 

Lars Erik Jørgenvåg 91759055

Gunn Bratberg 45487840