Innføringskurs i sider/fruktdrikk 24.mars kl.11-15.30 og 25.mars kl. 8.30 -14

STED: DIGITALT

Det er flott utvikling i norsk siderproduksjon og omsetning de siste årene. Etablerte produksjonmiljø inspirerer fruktdyrkere i Midt-Norge hvor vi ser flere satsninger. Det er mange sidertyper og siderstiler. Med kunnskap om den store spennvidden ser det ut til at det er plass til flere produsenter og spesialprodukt. I bunnen er det viktig med kompetanse slik at næringa produserer og omsetter sider som næringa kan stå inne for.

Vi setter opp to samlinger med kompetanse på sider/fruktdrikk.

Innføringskurs 24. - 25. mars var opprinnelgi planlagt på Tingvoll; dette gjennomføres digitalt, grunnet koronasituasjonen. 

Oppfølgingskurs til høsten i fruktbygda Linge i Valldal, fysisk. Kursdatoer er satt: 16. og 17.september 2021 i Linge i Valldal. 

Kurset er for produsenter som har laget litt sider eller vil komme igang med siderlaging for salg. Målet er å bygge et fagnettverk rundt siderprodusentene i Møre og Romsdal/Trøndelag.  

Erfarne fagpersoner bidrar med variert og grunnleggende kunnskap fra råvare og siderstiler, utstyr og fremgangsmåter, lokaler og regler, gjæringsprosesser og mikrobiologi frem til ferdig produkt.

Evind Vangdal, Siderråd AS, er hovedforedragsholder på kurset. Matkontakt for Kompetansenettverket lokalmat i Norge og tidligere forsker ved Bioforsk Ullensvang. Han har lang erfaring på fagområdet og er opptatt av kvalitet innen dyrking og foredling av frukt og bær.

Pris digitalt kurs 24. og 25.mars: kr 400    

Info og egen påmelding til oppfølgingskurset til høsten i Linge kommer. 

 

Vi balanserer hele tiden mellom fysiske og digitale kurs. Gjeldende smittevernråd bestemmer dette. Ettersom innføringskurset endres til digital form, håper vi oppfølgingskurset til høsten kan gå fysisk fordi her legges det opp til mer praktisk læring gjennom studiebesøk på flere gårdsbrenneri. 

Kursansvarlig er Kompetansenettverket lokalmat i Midt i samarbeid med Statsforvaltaren i Møre og Romsdal.

Påmeldingsskjema

Informasjon

Min side
Sted
Digitalt
Tid
Fra onsdag 24. mars 2021 kl. 11:00
Til torsdag 25. mars 2021 kl. 14:30
Påmeldingsfrist
Tirsdag 23. mars 2021 kl. 21:00

Aktiviteten er slutt og du kan ikke melde deg på.

Program

Onsdag 24.mars kl. 11:00 - 15:30 Digitalt

11:00 – 11:15 Velkommen og kort presentasjonsrunde
11:15 – 12:00 Innledning, hva er sider? Eivind Vangdal, Siderråd AS
12:00 – 12:45 Status i næringa. Marked og lønnsomhet. Bernt Bucher Johannessen, Hanen
12:45 – 13:00 Spørsmålsrunde
10 min. Pause
13:15 – 13:45 Utfordringer for en fersk siderprodusent. Silje Osnes, Tingvoll Sider AS
13:45 – 14:30 Grunnleggende prinsipp med økologisk fruktdyrking. Jordhelse i fruktareal. Maud Grøtta, Landbruk Nordvest
14:30 – 15:00 Fruktdyrking ift klimautfordringer. Erfaringer. Axel Døving, Landbruk Nordvest
15:00 – 15:30 Spørsmål og avrunding dag 1

Torsdag 25.mars kl. 8:30 – 14 Digitalt

08:30 – 11:45 Hvordan lage sider? Eivind Vangdal, Siderråd AS
                      Råvarekunnskap, håndtering, blandinger og modningsgrad. Gjæringsprosesser frem til ferdig produkt. (Innlagt 10 minutts pause)
11:45 – 12:00 Spørsmålsrunde
12:00 – 12:15 Pause
12:15 – 12:30 Plantet en av verdens nordligste kommersielle eplehager langs Den Gyldne Omvei i Inderøy. Yngve Henriksen, Inderøy Mosteri AS                        forteller om erfaringer, oppturer og noen nedturer!
12:30 – 13:45 Utstyr og lokaler. Hva kan et «fornuftig oppstartnivå» være? Eivind Vangdal, Siderråd
13:45 – 14.00 Spørsmål og oppsummering ved Kompetansenettverket lokalmat på Mære

(Til info: Detaljer for regelverk for tilvirking, avgifter på drikkevarer og lagerstyringsprinsipper vil bli gjennomgått på høstkurset. Program og tidspunkt kommer)

 

 

 

Beth Tronstad tlf 97594332 

Lars Erik Jørgenvåg tlf 91759055 

Gunn Bratberg tlf 45487840