Informasjon
Min sideVelkommen til Mat på Mære -tirsdag 21. og onsdag 22.mars!
2023 blir et stort OSTE-år! World Cheese Awards skal arrangeres i Trondheim i oktober, og vi vil ha et litt ekstra fokus på ost også under Mat på Mære....OG VET DERE HVA?!!
ARNE HJELTNES KOMMER!!
Arne er en kjent skikkelse for de fleste, og mange har nok fått med seg at han har et stort hjerte for norsk matkultur, og derfor var det naturlig for oss å invitere Arne til Mat på Mære når vi skal snakke om matlandet Norge!
Nylig fikk Arne utdelt Årets Hederspris under Det Norske Måltid for sin årelange gode formidling av norsk matkultur!
Årets fagdager starter tirsdag med en felles konferansedel ledet av Arne Hjeltnes og fortsetter etter lunsj med hele 6 parallelle fagkurs!! Kursene fortsetter på dag 2.
Årets parallelle kurs tirsdag 21.mars kl. 15.00-ca. 18.30 + onsdag 22.mars kl. 09-16:
Kreativ bruk av norsk matkorn - Kjøttforedlingskurs - Frukt- og siderproduksjon
Kurs for ystere - Academy of Cheese - Kurs for markedshager
Felles konferanse tirsdag 21.mars kl. 10-13:
Arne Hjeltnes skal snakke om Matlandet Norge og alt vi har å by på av unike matopplevelser! Han skal også lede en sofaprat med disse temaene og fagpersonene:
Veien frem mot World Cheese Awards 2023 i Trondheim - Bernt B. Johannessen, Hanen og Kristine Rise, Oi! Trøndersk mat og drikke.
Hvordan kan World Cheese Awards bidra til økt fokus og interesse for lokalmat? WCA er en tradisjonsrik ostekonkurranse som er blitt arrangert i over 30 år med utgangspunkt i Storbritannia. De siste ti årene har den dog blitt arrangert i matbyer som San Sebastian, Bergamo og Oviedo. Norske oster har opplevd store gjennombrudd internasjonalt, men også̊ på mange måter nasjonalt gjennom å delta i World Cheese Awards. Arrangementet samler tusenvis av oster fra hele verden og matinteresserte mennesker. Både spesialister på ost, men også kokker og matjournalister. Det var HANEN som arrangerte det første World Cheese Awards i Norge i Bergen i 2018 og at som nå har valgt Trondheim som arrangørby og samarbeider med Oi og Norsk gardsost om høstens Oste-VM.
Små historier med STOR betydning - Pål K. Medhus, osteentusiast og konseptutvikler.
Håndverksysting og måltidsopplevelser hand i hand - Hans Brimi, Brimi Sæter.
Hver sommer følger Hans og Ola tradisjonen og flytter med seg dyrene til seters for å utnytte det næringsrike fjellbeitet. Her har de realisert drømmen om et godt liv – med husdyr, hjemmelaget mat, turer og roen i fjellet. Seteren er åpen for både dagsbesøkende og overnattingsgjester, og de vil gjerne dele idyllen med deg, familien din, vennene og kollegaene dine.
På seteren melker de kyrne og foredler den unike fjellmelken til smakfulle seterprodukt som gjestene kan smake i kafeen eller kjøpe med seg hjem. De viser deg hvordan de håndlagede ostene tar form i ysteriet, og du får nærkontakt med dyrene – inne og ute. Vertskapet byr på ekte og ureist seterkost basert på råvarer fra gården og setret. Ønsker du å overnatte, kan du nyte magien i fjellet på dagtid og avslutte med en 4-retters setermeny ved langbordet, før du kryper under dynen i en brisk på låven, i lavvoen eller i et rom på hytten.
Vi skal få høre hvordan det er å kombinere håndverksproduksjon med opplevelsesturisme. Hvilke synergerier gir det både markedsmessig og økonomisk, og for ikke å snakke om praktisk.
Vi ser frem til å samle bransjekollegaer til to dager med kompetanseformidling, nettverksbygging og inspirasjon!
Se tidsprogram og kursoversikt under fanen Program. Tradisjonen tro blir det en felles foredragsdel første halvdel av dag 1, etterfulgt av paralelle bransjevise fagkurs på ettermiddagen og dag 2.
Egenandeler:
Konferanse og kurs 21. og 22.mars - kr 2500
Kun konferansen 21.mars - kr 500.
Begge prisene inkluderer kaffe og lunsj.
Festmiddag(3 retter) tirsdag 21.mars kl. 20 - kr 495. Drikke bestilles og betales av hver enkelt ved bordet.
Vi har holdt av en del rom på Jegtvolden Fjordhotel. Per person i enk.rom kr 1195 - dbl.rom kr 795. Du må bestille og betale rom selv. Tlf: 74 12 47 00 - E-post: mail@jegtvolden.no
Informasjon
Min sideAktiviteten er slutt og du kan ikke melde deg på.
TIRSDAG 21.MARS
09.30-10.15
Kaffe, mingel og registrering
10.15-10.30
Åpning av Mat på Mære 2023
10.30-11.00
Kåseri med Arne Hjeltnes
11.00-13.00
Sofaprat med Arne Hjeltnes og gjester:
Veien frem mot World Cheese Awards 2023 – Bernt B. Johannessen, Hanen og Brit Melting, Oi! Trøndersk mat og drikke
Små historer med STOR betydning- Pål Medhus, osteentusiast og konseptutvikler.
Håndverksysting og måltidsopplevelser hand i hand - Hans Brimi, Brimi Sæteri Lom
Midtveis blir det beinstrekk, mingel og påfyll av kaffe!
13.00-14.30
Lunsj i klubben. Vi får teste det berømte "skråppå-tå"-konseptet fra Brimi Sæter. Oster, spekemat, syltede grønnsaker, salater og lokalt brød.
15.00-18.30
Parallelle fagkurs starter
Kreativ bruk av norsk korn! - PROGRAM
Vår sivilisasjon er bygget på korn. Det finnes sorter og arter for et hvert klima. Her i Norge dyrkes det hvete, emmer, spelt, rug, havre, bygg og mange flere. Brød, grøt og velling er kjent for mange, men alle kornsorter kan også kokes som ris; til risotto, til suppegarnityr eller kokt og kaldt som basis i salater. Korn har lang holdbarhet, og i forhold til energimengde er det kanskje den billigste råvaren vi har på kjøkkenet. Kornhylla i tørrvareskapet er en liten gullgruve! På dette inspirasjonskurset får du kunnskap og inspirasjon til hvordan du kan bruke mer norsk korn i mange ulike produkter og retter.
Kursholder: Ann Kristin Wang, rådgiver i Matvalget.
Ann Kristin har bakgrunn som matstylist, kokebokforfatter og inspirator, og har lang erfaring i drift og endring innen mat, vertskap og kultur. Til daglig er hun rådgiver i Matvalget der hun blant annet veileder kjøkkenpersonale i kantiner, skoler, barnehager og sykehjem. I tillegg blir det innlegg fra Røra bakeri og Nofima.
Tid: Tirsdag 21.mars kl. 15.00-18.30 og onsdag 22.mars kl. 09.00-16.00
Academy of Cheese - PROGRAM
Målgruppe: Kokker, serveringsbedrifter, ferskvare-ansatte og lærere på Restaurant og matfag.
Academy of Cheese Level 1 er et grunnleggende kurs i ost som tar for seg de forskjellige fagfeltene innen ost. Her vil kursdeltakerene lære om osteproduksjon, lagring/ modning, kjøp og salg, presentasjon, kommunikasjon, industrikunnskap og matsikkerhet. I tillegg til alt dette vil kandidaten lære seg å smake strukturert på ost og bruke mer av beskrivende ord og utrykk innen smak og aroma som blir brukt når oste-elskere og nerder samles til World Cheese Awards i Trondheim i oktober. Kurset er det første i rekken, og bestått eksamen gir rettighet til neste kurs i rekken: Academy of Cheese Level 2. Kurset i seg selv er på engelsk, men med norsk instruktør. Det vil også blir utdelt en teknisk ordliste. Kurset består av en kursdag av ca 9 timer etterfulgt av ca 30 timer selvstudie og en multiple choice eksamen. Når kurset er bestått blir det tilsendt diplom og pin som et synlig bevis for kandidatens kunnskap.
Kursholder: Svein Erik Backlund, selgerleder Oluf Lorentzen AS
Svein Erik har vokst opp i dagligvarebutikk og har jobbet med dette siden han var midt i tenårene. Med et avbrudd på to og et halvt år, har han vært i Oluf Lorentzen AS siden år 2000, hvor han har jobbet med space management i mange år. I dag har han ansvaret for dagligvareselgerne. Noe av det han liker aller best med jobben er å lære bort kunnskap om de ulike varene, og siden ost er en stor del av omsetningen, er det som oftest ostekurs han holder. I 2018 var han med som dommer i Oste-VM i Bergen.
Tid: Tirsdag 21/3 kl. 15.00-18.30 og onsdag 22/3 kl. 09.00-16.00
Kjøttforedlingskurs
Vi gjennomfører smaking og kvalitetsvurdering av kjøttprodukter, sammen med erfarne dommere fra NM i kjøttprodukter. Egne evalueringer av smak og kvalitet, samt faglige diskusjoner om årsaker til kvalitetsfeil og hvilke forbedringer som kan gjøres med resept og prosess. Kurset inngår som samling 3 av Grunnmodul kjøtt og det skal smakes på produktene som ble produsert i samling 1. I tillegg er kurset åpent for andre deltakere, og spesielt ønsker vi kjøttprodusenter i regionen som ønsker evaluering av egne produkter velkommen.
Kursholder: Faglig ansvarlig er Tom Chr. Johannessen, Nofima
Tid: Tirsdag 21/3 kl. 15.00-18.30 og onsdag 22/3 kl 09.00-15.30
Frukt og siderkurs
Teorikurs for fruktdyrkere som er i gang med foredling og salg.
Les mer om PROGRAMMET OG FORELESERE
Midt Norsk siderlaug avholder sitt årsmøtet i tilknytning til fagdagene Mat på Mære på Inderøy.
Kurs for markedshager - PROGRAM
Dag 1 - tirsdag
15.00-18.30 - Få flere kunder med praktisk kommunikasjonsarbeid
På dette kurset får du lære om strategisk kommunikasjon - hvordan ta kommuniaksjonsarbeidet fra nåsituasjon til ønsket situasjon.Det blir lagt vekt på praktisk kommunikasjonsarbeid med utarbeidelse av årshjul og hvordan få omtale i media. Vi lager pressemelding og snakker om kanalvalg og innhold på sosiale medier.
Kursholder:
Silje Øksnes Kolaas er kommunikasjonsleder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke. Hun er tidligere NRK-journalist og har en bred kompetanse i kommunikasjonsfaget.
17.30-18.00 - Informasjon om tilskuddsordninger
til frukt, bær og grønnsaksproduksjon ved Innovasjon Norge, Anstein Kirste
Dag 2 - onsdag 09.00-16.00
Studietur til Frosta:
Innherred økologiske grøntlag
Rågo - lokalmat rett hjem!
Tor Henrik Viken, Viken Midtre
Kurs for etablerte ystere. Hovedfokus på ostefeil UTSATT KURS. NÆRMERE INFO KOMMER
Det er flere årsaker til at kvalitetsproblemer i ost kan oppstå, enten vi snakker om drenering, klima på lager eller feil mikroorganismer i råvaren. Alle tar med oster dere er misfonøyd med/feilproduksjoner. Vi tar en gjennomgang av ostene og får en faglig begrunnelse på problemet. Claes Jürss og Ragnhild Nordbø er i fagpanelet. Dialog og diskusjon med dere som ystere blir viktig. Målet er å belyse HVORFOR osteproblemer oppstår og HVORDAN unngå dem. Presentasjoner på kurset får dere tilgang til etter kurset og mikrobiologiske retningslinjer. På forhånd send oss gjerne kvalitetsutfordringer du er spesielt opptatt av. Sendes: bjotro@trondelagfylke.no | tlf. 97594332 Vi får også info om VM-kriterier, osteklasser og tips for deltakelse i OsteVM oktober 2023 i Trondheim.
Kursholdere: Claes Jürss, Jürss Meieri og Ragnhild Nordbø, Grindal Ysteri.
Begge har lang ysteerfaring og legger ned mye tid og arbeid for å få optimale produkt som markedet etterspør. Smak og kvalitet har alltid stått sentralt i deres osteproduksjon.
Tid: Tirsdag 21/3 kl. 15.00-18.30 og onsdag 22/3 kl 09.00-15.30
20.00
Felles festmiddag
ONSDAG 22.MARS
09.00-ca. 16.00
Parallelle fagkurs fortsetter.
Matnavet på Mære
Gunn Bratberg
Tlf: 45 48 78 40
E-post: gunbr@trondelagfylke.no